DELTA DUNARII
natura, istorie, civilizatie

Aspecte etnografice
Consideratii generale istorice
Perioade
Epoca fierului si a bronzului
Vestigii Geto-Dace
Vestigii Romane
Vestigii Bizantine
Perioada sec. XIII-XIV
Perioada sec.XIV-XV
Dominatia otomana
Epoca moderna
Istoricele localitatilor
Istoric Tulcea
Istoric Sulina
Obiective:
Itinerar istoric
Itinerar spiritual
 

Vestigii Romane


Transport catre Delta Dunarii

Vremea la Tulcea:
Click for Tulcea, Romania Forecast
Vremea la Sulina:
Click for Sulina, Romania Forecast



Asezare


Cotele apelor Dunarii


Autori: Cristina Dinu, Aurel Stanica, dr. Steluta Pârâu, Mihaela Iacob

Geto-dacii si bastarnii sunt învinsi în anii 29-28 a.Chr., când romanii se stabilesc pe litoral si la gurile Dunarii, extinzându-si mai târziu puterea asupra întregii regiuni. Dominatia lor dureaza aproape sapte veacuri, timp în care malul Dunarii si litoralul au fost fortificate cu numeroase cetati. Cercetarile arheologice au localizat pe malul sudic al bratului Sfântu Gheorghe, trei fortificatii romane: primele doua la Mahmudia si Murighiol, identificate cu cetatile Salsovia respectiv Halmyris ; cea de a treia la Dunavatul de Jos - "Cetatea Zaporojenilor", fiind situata la gura bratului Dunarii.

Sapaturile arheologice de la Cetatea Halmyris au relevat o continuitate de locuire din sec. al IV-lea a.Chr. pâna în sec. al VII-lea p.Chr. De asemeni, pe malul unui canal ce leaga azi bratul Sf. Gheorghe de lacul Razelm au fost descoperite vestigiile ultimei fortificatii romane de pe limesul dunarean spre mare (sec. II - VI p.Chr.), cu turnuri exterioare si zid de incinta.

La Tulcea, orasul de la portile deltei, cercetarile arheologice de pe colnicul Hora, au vizat dezvelirea anticului Aegyssus . Cercetarile au aratat ca asezarea s-a înfiripat în epoca elenistica si s-a dezvoltat pâna în prima jumatate a secolului al VII-lea p.Chr.

 

© 2009 itc. toate drepturile rezervate
www.itc.ro