DELTA DUNARII
natura, istorie, civilizatie

Aspecte etnografice
Consideratii generale istorice
Perioade
Epoca fierului si a bronzului
Vestigii Geto-Dace
Vestigii Romane
Vestigii Bizantine
Perioada sec. XIII-XIV
Perioada sec.XIV-XV
Dominatia otomana
Epoca moderna
Istoricele localitatilor
Istoric Tulcea
Istoric Sulina
Obiective:
Itinerar istoric
Itinerar spiritual
 

Perioada sec. XIII - XIV


Transport catre Delta Dunarii

Vremea la Tulcea:
Click for Tulcea, Romania Forecast
Vremea la Sulina:
Click for Sulina, Romania Forecast



Asezare


Cotele apelor Dunarii


Autori: Cristina Dinu, Aurel Stanica, dr. Steluta Pârâu, Mihaela Iacob

În secolele XIII - XIV, zona gurilor Dunarii si Marea Neagra, era una dintre cele mai active ale comertului international.

La sfârsitul sec. al XIII-lea si începutul sec. al XIV-lea, Chilia (Chilia Veche) este amintita în documente ca important centru al tranzactiilor comerciale ale negustorilor genovezi. Orasul bate monede, numite "asperi boni argenti et spendibilis de Chilii". Intensitatea comertului de tranzit efectuat la gurile Dunarii este relevat de descoperirea marelui tezaur de aspri-tatarasti si hyperperi bizantini (26000 monede) pe dealurile Uzumbair din apropierea Tulcei, din secolele XIII-XIV. De la mijlocul sec. al XIV-lea un "principe" local, Dimitrie, juca rolul de protector al oraselor de la gurile Dunarii.

De asemenea, ne retin atentia câteva informatii indirecte ale lui Sarf al Idrisi - geograf arab la curtea regelui normand Roger I al Siciliei, consemnate în lucrarea sa "Desfatarea omului". Idrisi a fixat cu aproximatie pozitia geografica a localitatilor din Delta Dunarii. Despre Akli (Aqlik, Akla)=Chilia (?) mentioneaza: "era situat într-o câmpie foarte roditoare si perfect cultivata. Proprietatile sale sunt mari si bine udate. În nord sunt munti (?), dincolo de care curge Dunarea. În oras se afla ateliere mestesugaresti si mesteri foarte priceputi, mai ales în prelucrarea obiectelor de fier".

O alta localitate, Armucastru (Ermocastro, Argamum (?)=Jurilovca) este, în viziunea lui Idrisi, "oras vechi, cu cladiri înalte, câmpii roditoare si comert aducator de câstig, asezat pe panta unei coline placute, ce domina marea". În continuare, descrie Pereiaslavetul (Nufaru?) "asezat pe malul unui râu si aproape de o mlastina (...)".

"Acolo - în Marea Neagra - e izvorul tuturor marfurilor!" exclama un venetian la mijlocul secolului al XIV-lea; dar, tocmai pentru ca se transformase într-o "placa turnanta a comertului international" izvor de marfuri si de avutie, Delta Dunarii, orasele comerciale si caile de acces au fost în secolele XIV - XV obiectul unor aprige dispute internationale.

 

.. : .. sus

© 2009 itc. toate drepturile rezervate
www.itc.ro