DELTA DUNARII
natura, istorie, civilizatie

Aspecte etnografice
Consideratii generale istorice
Perioade
Epoca fierului si a bronzului
Vestigii Geto-Dace
Vestigii Romane
Vestigii Bizantine
Perioada sec. XIII-XIV
Perioada sec.XIV-XV
Dominatia otomana
Epoca moderna
Istoricele localitatilor
Istoric Tulcea
Istoric Sulina
Obiective:
Itinerar istoric
Itinerar spiritual
 
Tulcea
Tulcea - Monumentul Eroilor
Activitati artistice

 


Transport catre Delta Dunarii

Vremea la Tulcea:
Click for Tulcea, Romania Forecast
Vremea la Sulina:
Click for Sulina, Romania ForecastAsezare


Cotele apelor Dunarii

Istoric Tulcea

Datand inca din secolul VII I.H., orasul Tulcea este mentionat in documente pentru prima data de Diodor din Sicilia (sec 3 I. H.) sub numele de Aegyssus; acest nume vine de la intemeietorului sau, getul Carpyus Aegyssus pe care Ovidiu il mentioneaza in cele 2 epistole din "Ex Ponto". In sec. I-II d.H. Aegyssus a fost o baza a flotei romane, avanpostul apararii granitelor Imperiului Roman.
Istoria judetului Tulcea este determinata de pozitia sa geografica cu rol strategic - Dunarea fiind o poarta catre lumea intreaga si o punte catre celelalte tinuturi - toate acestea au facut ca teritoriul de la gurile Dunarii si toata regiune istro-pontica sa dea istoriei un dinamism aparte. Izvoarele arheologice, ca si cele epigrafice sau cartografice de mai tarziu, sustin ca teritoriul orasului Tulcea a fost habitatul unor comunitati stabile care au evoluat in cadrul societatii autohtone din
preistorie si pana azi. Aceasta asezare a jucat un rol importanta si inaintea venirii romanilor, reprezentand o citadela a lumii geto-dace ; daca e sa dam crezare insisi locuitorilor ei - scria poetul Ovidiu in epistolele sale din Ex Ponto - Caspeanul Aegyssus este el care ar fi intemeiat-o si ar fi numit-o dupa numele sau..."
Dupa luptele din anii 12 - 15 era crestina, cetatea a fost cucerita de romani. Acestia au reconstruit-o dupa tehnica si arhitectura lor, au reorganizat-o din punct de vedere urban. Marturiei ne stau inca zidurile de incinta si turnurile de aparare ale acropolei orasului. De asemenea o edificatoare insriptie, expusa la Muzeul Tulcean de istorie, are inrustat numele Aegyssus . Cetatea Aegyssus este amintita si de alte documente ale acelor vremuri pana in secolul al-X-lea: Notitia
Episcopatum, in geografia politica " De Thematibus". Numele de Tulcea al orasului ne este consemnat in documente destul de tarzii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2009 itc. toate drepturile rezervate
www.itc.ro