Fauna deltei

 

Fauna deltei cuprinde specii terestre si acvatice din care: 3272 specii de nevertebrate (2219 din acestea fiind insecte) , 84 specii de pesti, 10 specii de amfibieni, 11 specii de reptile, 315 specii de pasari si 41 specii de mamifere. Multe din animalele specifice deltei sunt migratoare, neavând o arie de repartitie bine precizata.

Pasarile sunt foarte variate, la speciile locale adaugându-se cele migratoare, care folosesc delta numai ca zona de tranzit sau chiar se opresc si cuibaresc aici . Cu exceptia a sapte specii, toate celelalte sunt incluse în una sau mai multe conventii internationale, chiar daca o buna parte din acestea actualmente nu sunt periclitate pe teritoriul R.B.D.D. Ornitofauna nu cuprinde specii endemice si subendemice. Dintre speciile rare si specifice deltei amintim pelicanul ( Pelecanus onocrotalus si P. crispus ), cormoranul ( Phalacrocorax carbo sinensis si P. pygmesu ), egreta ( Egretta alba si E. garzetta ), lopatarul, bufnita mare, vulturul codalb etc.

Ca si în restul Europei, mai mult de jumatate din numarul de specii de mamifere sunt periclitate ca urmare a presiunii antropice accentuate din ultimele decenii. Se întâlnesc specii rare precum vidra ( Lutra lutra ), nurca ( Mustela lutreola ) sau hermelina ( Mustela erminea ) sau specii patrunse prin mig rare, câinele enot ( Nycterentes procyonoides ) si sacalul ( Canis aureus ). În ultimii ani, în delta nu a mai fost semnalata prezenta lupului ( Canis lupus ), locul sau fiind, se pare, luat de sacal.

Fauna ihtiologica, a doua mare bogatie a deltei dupa stuf, cuprinde specii de pesti specifice bratelor Dunarii (cega, Acipenser ruthenus , obletele, Alburnus alburnus , avat, Aspius aspius etc. Elymus pycnattum deltaicus ), la care se adauga o serie de specii migratoare marine (morunul, Huso huso , nisetrul, Acipenser gueldenstaedti , pastruga, A. stellatus , scrumbia de Dunare etc.) si de balta (crap, Cyprinus carpio , stiuca, Esox lucius , carasul, Carassius auratus gibelio, linul, Tinca tinca etc. ). Dintre acestea, 26 de specii sunt protejate prin Conventia de la Berna.

 

 

 

 

© 2009 itc. toate drepturile rezervate
www.itc.ro