Clima în Delta

Clima Deltei Dunarii este temperat continentala, cu influente pontice, individualizându-se ca un topoclimat deltaic. Acest topoclimat se caracterizeaza prin nebulozitatea cea mai redusa din tara , numar mare de zile cu cer senin, durata mare de stralucire a soarelui si, în consecinta, cea mai mare cantitate de energie solara. Climatul, ca de altfel flora si fauna, este influentat de acoperirea cu apa a deltei ce depaseste 80 % din suprafata sa totala.

Valorile principalilor parametri climatici difera în delta fluviala din vest, fata de delta fluvio-marina din est. Temperatura medie anuala variaza între 11 o si 11 o C; temperatura medie a lunii ianuarie este de - 1,5 0 C în vest si de peste - 1 0 C în est; temperatura medie a lunii iulie este de 22 0 C în delta fluviala si de 21 0 C în delta fluvio-marina. Amplitudinea medie anuala este de 23,5 0 C în vest si de 22 0 C în est.

Precipitatiile au cele mai mici valori din tara, între 400-450 mm/an în vest si 300-350 mm/an în est. Desi este situata lânga mare, iar în interior are multe suprafete cu apa, delta are un climat continental foarte accentuat.

© 2009 itc. toate drepturile rezervate
www.itc.ro